Luc Scheijmans doet er als radiotherapeut-oncoloog bij Instituut Verbeeten al meer dan 20 jaar alles aan om vrouwen met borstkanker te genezen. Dankzij enorme vooruitgang in de techniek lukt dat gelukkig steeds vaker.
Complexe bestralingen zijn geconcentreerd in enkele instellingen. Brabant kent wat dat betreft een unieke situatie: Instituut Verbeeten verricht bestralingen voor vijf ziekenhuizen in de regio met wie ze samenwerkt. Hierdoor krijgt deze radiotherapeutische instelling veel patiënten met kanker aangeboden en kan dus veel kennis en ervaring opdoen en expertise in huis halen. Dankzij deze samenwerking krijgen artsen de ruimte en de mogelijkheid zich te specialiseren voor een specifiek oncologisch gebied.
Borstkankerdeskundigen
“Zo heb ik me helemaal gericht op borstkanker,” vertelt Luc en schetst: “Is borstkanker vastgesteld bij een van de patiënten van de samenwerkende ziekenhuizen, dan komen alle borstkankerdeskundigen samen in een multidisciplinair overleg. Iedere behandelaar brengt zijn eigen deskundigheid mee: een röntgenoloog interpreteert de foto, de chirurg brengt in hoe te opereren, de internist-oncoloog geeft zijn visie over de te volgen therapieën, de radiotherapeut-oncoloog praat over het te bestralen gebied, de patholoog anatoom licht het verwijderde weefsel toe. De diëtist adviseert over voeding en maatschappelijk werk neemt de psychische begeleiding voor zijn rekening. Voor iedere patiënt afzonderlijk stellen we gezamenlijk op maat een behandelplan op. Op deze manier realiseren we met elkaar de best mogelijk zorg voor de patiënt met kanker.” Luc stelt: “Waar je raakvlakken hebt in samenwerking, ontstaat innovatie.”
Hechte samenwerking
Vroeger moesten mensen uit Breda en Den Bosch naar Instituut Verbeeten in Tilburg afreizen, maar dankzij de locaties van Verbeeten Breda (sinds 2010) en Den Bosch (sinds 2011) is voor hen bestraling in de eigen stad mogelijk. Luc blikt terug: “Wij moesten verder groeien, maar we wilden niet één hele grote afdeling. Het leek ons voor de patiënt wenselijk de zorg dichter naar zijn woonplaats toe te brengen. Vandaar nu meerdere locaties van Verbeeten. We hebben al jaren een hechte samenwerking met de specialisten van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
“Het is een prachtige vooruitgang dat we op de millimeter nauwkeurig kunnen bestralen zodat we het gezonde DNA zo min mogelijk hoeven te beschadigen.” Verbeeten verzamelt de behandelresultaten van patiënten van de verschillende samenwerkende ziekenhuizen. “Met deze onderzoeksgegevens zijn we in staat steeds beter en minder belastend te bestralen.” Sinds kort werken we ook intensief samen met het Bernhoven ziekenhuis in Uden en het Rivas in Gorinchem, naast de ook al jaren bestaande samenwerking met het ETZ in Tilburg.
Verbeeten Fonds
“Dankzij samenwerking, maken we grote dingen klein.” Luc doelt hier niet enkel op de tumor. Hij legt uit: “Door de bundeling van kennis en kunde maken we een heftige gebeurtenis behapbaar dicht bij huis en hoeft een patiënt de regio niet uit voor een paar minuten radiotherapie per behandeling.” Mensen zijn vaak na behandelingen zó dankbaar dat ze Instituut Verbeeten kaartjes sturen en soms zelfs geld doneren. Voor deze giften is destijds Stichting Verbeeten Fonds opgericht. “Het geld zetten we in om kankerpatiënten op de juiste en vooral meest menswaardige manier te behandelen en onderzoek te doen naar deze ziekte. Gedurende het gehele jaar organiseert Verbeeten Fonds verschillende evenementen waaronder de jaarlijkse Verbeeten Challenge. In 2018 is 91.500 ingezameld,” vertelt Luc trots. Geld dat weer gebruikt wordt voor verdere verbetering van de behandelingen van patiënten met (borst)kanker.